wtorek, 1 stycznia 2013
Puszysty sernik waniliowy z białą czekoladą
Zapraszam Was na sernik - niezwykle puszysty i delikatny. Uwodzący smakiem wanilii oraz pomarańczowymi piegami - wręcz idealny na karnawałowe przyjęcia.
Składniki na kruche ciasto:
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 całe jajko
1 żółtko
3/4 szklanki cukru pudru
3 łyżki kwaśnej śmietany
10dkg margaryny
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zagniatamy. Po dokładnym wyrobieniu, oraz uformowaniu z niego czegoś na kształt kulki, owijamy je folią spożywczą a następnie wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy i wykładamy na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Przycinamy zbędne fragmenty ciasta.
Składniki na masę serową:
1kg twarogu (zmielonego przynajmniej 2 razy)
10 jajek
1 szklanka cukru pudru
3 opakowania budyniu śmietankowego
1/2 l śmietany 30%
1 laska wanilii
Sposób przygotowania:
Żółtka ucieramy z cukrem. Łączymy je z twarogiem i dokładnie mieszamy. Śmietanę ubijamy i dodajemy do masy twarogowej. Całość łączymy z budyniem (proszkiem) oraz ziarenkami wydrążonymi z laski wanilii. Na koniec ubijamy białka, które delikatnie mieszamy z masą. Całość wylewamy na blachę wyłożoną ciastem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 60 minut.
Polewa czekoladowa:
200g białej czekolady
1/2 szklanki śmietany kremówki
Sposób przygotowania:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz ze śmietanką. Gotową polewą pokrywamy wystudzony sernik. Ciasto posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczy.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Sernik pychotka. Wygląda cudnie!
OdpowiedzUsuńsernik wygląda wspaniale :) zapisuję sobie przepis!!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję Wam za komentarze :) Łucjo - czekam na Twoją opinię po upieczeniu ciasta :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń