wtorek, 1 stycznia 2013

Puszysty sernik waniliowy z białą czekoladą


Zapraszam Was na sernik - niezwykle puszysty i delikatny. Uwodzący smakiem wanilii oraz pomarańczowymi piegami - wręcz idealny na karnawałowe przyjęcia.


Składniki na kruche ciasto:

2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 całe jajko
1 żółtko
3/4 szklanki cukru pudru
3 łyżki kwaśnej śmietany
10dkg margaryny


Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki zagniatamy. Po dokładnym wyrobieniu, oraz uformowaniu z niego czegoś na kształt kulki, owijamy je folią spożywczą a następnie wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy i wykładamy na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Przycinamy zbędne fragmenty ciasta.


 Składniki na masę serową:

1kg twarogu (zmielonego przynajmniej 2 razy)
10 jajek
1 szklanka cukru pudru
3 opakowania budyniu śmietankowego
1/2 l śmietany 30%
1 laska wanilii


Sposób przygotowania:

Żółtka ucieramy z cukrem. Łączymy je z twarogiem i dokładnie mieszamy. Śmietanę ubijamy i dodajemy do masy twarogowej. Całość łączymy z budyniem (proszkiem) oraz ziarenkami wydrążonymi z laski wanilii. Na koniec ubijamy białka, które delikatnie mieszamy z masą. Całość wylewamy na blachę wyłożoną ciastem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 60 minut.


Polewa czekoladowa:

200g białej czekolady
1/2 szklanki śmietany kremówki


Sposób przygotowania:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz ze śmietanką. Gotową polewą pokrywamy wystudzony sernik. Ciasto posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczy.


3 komentarze:

  1. Sernik pychotka. Wygląda cudnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. sernik wygląda wspaniale :) zapisuję sobie przepis!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dziękuję Wam za komentarze :) Łucjo - czekam na Twoją opinię po upieczeniu ciasta :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń