niedziela, 6 stycznia 2013

Trochę inny makowiec


Dzisiaj chciałabym, przedstawić Wam jedno z moich ulubionych ciast, które już zawsze będzie kojarzyć mi się z dzieciństwem. Jako zdeklarowana wielbicielka maku nie mogłabym sobie odmówić przygotowania tego makowca, szczególnie zimą kiedy takie desery smakują najlepiej :)


Składniki na biszkopt:

4 jajka
1 szklanka cukru
4 łyżki oliwy
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo żółtka, przesianą mąkę, oliwę oraz proszek do pieczenia - wszystko dokładnie, delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Gotową masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko na spodzie). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut.

Wystudzony biszkopt dzielimy na dwa blaty.


Składniki na masę makową:

1,5 szklanki maku
3 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
250g margaryny
olejek migdałowy

Sposób przygotowania:

Mak zalewamy wrzącą wodą. Po 20 minutach zagotowujemy go i odstawiamy do ostygnięcia. Odlewamy wodę i mielimy przynajmniej 2 razy. Następnie łączymy go z jajkami, mąką oraz odrobiną olejku. Margarynę wstawiamy do garnuszka i podgrzewamy do momentu roztopienia. Zaczynamy stopniowo dodawać masę. Kiedy masa zacznie gęstnieć wykładamy ją na jeden z blatów biszkopta. Ciasto polewamy polewą czekoladową (200g deserowej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 1/4 szklanki śmietany kremówki).


1 komentarz: