W ten weekend miałam misję - przygotować urodziny mojego Ł. Oczywiście nie byłoby urodzin bez tortu. Przejrzałam wiele przepisów, przedstawiłam je jubilatowi i tylko ten przepis zyskał jego aprobatę. Przyznam, że nigdy wcześniej nie robiłam tego tortu ale wyszedł smacznie :) Nie za słodki, mocno czekoladowy - w sam raz dla wielbicieli czekolady i orzechów.
Składniki na ciasto:
240 g mąki pszennej
90 g kakao dobrej jakości
180 g cukru pudru
2 jajka
1,5 łyżeczki sody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
240 ml mleka
120 ml ciepłej wody
90 g kakao dobrej jakości
180 g cukru pudru
2 jajka
1,5 łyżeczki sody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
240 ml mleka
120 ml ciepłej wody
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy z sodą, kakao, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. W osobnym naczyniu mieszamy ze sobą jajka i mleko. Teraz dokładnie łączymy wszystkie składniki (suche z mokrymi) i dolewamy ciepłą wodę. Kiedy masa będzie już gładka wylewamy ją na posmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką tortownicę o średnicy około 22 centymetrów. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 30-40 minut do tzw. suchego patyczka.
Upieczone ciasto studzimy. Kiedy będzie już chłodne dzielimy je na 3 blaty a następnie nasączamy np. mocną herbatą z cukrem.
Składniki na masę czekoladową:
200 g czekolady deserowej
250 g serka mascarpone
120 ml śmietany kremówki
około 10 wafelków z nadzieniem orzechowym (np. wafelków familijnych)
Sposób przygotowania:
Śmietanę wlewamy do garnuszka i podgrzewamy z połamaną na cząstki czekoladą. Kiedy czekolada się rozpuści zdejmujemy naczynie z ognia i odstawiamy do wystudzenia.
Serek delikatnie ubijamy a następnie dodajemy wystudzoną masę czekoladową i dokładnie mieszamy.
Wafelki kruszymy (najlepiej w blenderze).
Połowę naszego kremu wykładamy równomiernie na jeden z blatów ciasta, wygładzamy a następnie posypujemy ciasteczkami. Przykrywamy drugim blatem.
Składniki na masę śmietanową:
250 ml śmietany 30%
1 opakowanie zagęszczacza do śmietany
100 g białej czekolady
około 100 g zmielonych orzechów laskowych
Sposób przygotowania:
Czekoladę łamiemy na cząstki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 50ml śmietany.
Pozostałe 200 ml śmietany ubijamy z zagęszczaczem.
Drugi blat naszego tortu pokrywamy połową rozpuszczonej, lekko przestudzonej czekolady, posypujemy 50 gramami orzechów, przykrywamy bitą śmietaną. Teraz na śmietanę wylewamy pozostałą czekoladę i posypujemy resztą orzechów. Przykrywamy tort trzecim blatem ciasta.
Przyszła pora na wykończenie naszego dzieła :) Tort pokrywamy pozostałą częścią kremu czekoladowego, możemy posypać zmielonymi orzechami - tak jak zrobiłam to ja :)
Gotowy tort wstawiamy do lodówki na około 30 minut, żeby nasze kremy nieco odpoczęły :)
O jejciu, świetny! :)
OdpowiedzUsuńaż trudno byłoby się oderwać od jedzenia :D
OdpowiedzUsuńczyli idealny dla mnie :)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie :). Cieszymy się, że inspiracją był przepis z naszego bloga :) Gorąco Pozdrawiamy :*
OdpowiedzUsuń:) a ja cieszę się, że wpadłam na Wasz przepis :)
UsuńWow. Zapiera dech w piersiach, ale tylko na chwilkę - już potem się człowiek zastanawia jaka jest najbliższa okazja by go upiec ;) Cudo!
OdpowiedzUsuńAch, toż to cudo! Jeden z moich najbliższych tortów!
OdpowiedzUsuńwMj, potwierdzam, ów tort jest przepyszny. Serdecznie pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję wszystkim za komentarze i oczywiście polecam blog - http://domowe-wypieki.blogspot.com/ :)
OdpowiedzUsuńJedyne co mogę powiedzieć to palce lizać ;-)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie na tartę z truskawkami i nie tylko ;-)
www.przysmakiewy.pl