niedziela, 18 listopada 2012

Sernik z orzechami i karmelem



Nadchodzi czas serników i bakalii. Z tego powodu postanowiłam zrobić sernik z orzechami. Inspiracją do jego wykonania były przepisy na sernik z mlekiem skondensowanym. Zrobiłam go po raz pierwszy i muszę przyznać, że jestem zadowolona z efektów smakowych :) Jeżeli jesteście fanami serników, koniecznie wypróbujcie ten przepis.


Składniki na spód:

100g herbatników
100g ciasteczek karmelizowanych (mogą być również korzenne)
100g masła
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

Herbatniki i ciasteczka mielimy w blenderze, dodajemy zmielone orzechy (jeżeli nie macie blendera możecie je po prostu rozgnieść np. tłuczkiem do ziemniaków :). Masło roztapiamy i łączymy z masą ciasteczkowo orzechową. Całość wykładamy na spód tortownicy (średnica 25cm) wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód). Wyrównujemy.


Składniki na masę serową:

1 kg twarogu zmielonego przynajmniej 2 razy
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (około 500g)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 jajek

Sposób przygotowania:

Puszkę z mlekiem wkładamy do garnka, zalewamy ją wodą tak żeby cała puszka była pod wodą. Gotujemy je przez około godzinę. Po tym czasie wyjmujemy puszkę z garnka i studzimy. 

Twaróg ubijamy mikserem. Następnie wlewamy do niego wystudzone mleko skondensowane. Nadal ubijając dodajemy, pojedynczo, jajka. Na koniec masę łączymy z mąką ziemniaczaną i mieszamy całość do uzyskania gładkiej masy. 

Masę serową wylewamy na tortownicę wyłożoną ciasteczkami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut (pieczemy do tzw. suchego patyczka).

Ostudzone ciasto dekorujemy 1 szklanką posiekanych orzechów włoskich i polewamy karmelem (1/2 szklanki cukru wsypujemy na patelnię, zalewamy 1/4 szklanki wody i podgrzewamy do momentu kiedy karmel nabierze złotego koloru). Możemy dodatkowo posypać całość wiórkami z białej czekolady.





Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na noc.



2 komentarze: