Do Sylwestra zostało już niewiele czasu, ale te babeczki na pewno zdążycie jeszcze przygotować. Ostatnio doceniłam ich wartość szczególnie z tego powodu, że są idealnym rozwiązaniem imprezowym - ładnie się prezentują, a poza tym... kto miałby czas na krojenie ciasta? :) Dlatego jeżeli nie mieliście pomysłu co przygotować na deser - już go macie.
Składniki na około 12 babeczek:
110g masła
pół szklanki cukru
2 jajka
170g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
55ml mleka
55ml śmietany kremówki
Sposób przygotowania:
Mąkę i proszek do pieczenia - przesiewamy.
Ucieramy masło, kiedy będzie już puszyste dodajemy cukier - nadal
ucieramy masę. Stopniowo dodajemy jajka. Kiedy masa będzie dokładnie
wymieszana dodajemy wcześniej przesiane suche składniki, a następnie
mleko i śmietanę - wszystko mieszamy drewnianą
łyżką lub szpatułką.
Ciasto jest dość gęste dlatego po przełożeniu go do papilotek (ok. 3/4 wysokości) musimy je nieco wyrównać.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Babeczki pieczemy 20 -25 minut do tzw. suchego patyczka.
Składniki na krem:
1/2 puszki mleka skondensowanego
250g serka mascarpone
60ml szklanki śmietany kremówki
Sposób przygotowania:
Puszkę z mlekiem wstawiamy do garnka z wodą - gotujemy około 3 godzin (najlepiej zrobić to dzień wcześniej - nie będziemy musieli denerwować się że kajmak zbyt wolno stygnie :)
Serek ubijamy ze śmietaną a następnie stopniowo dodajemy niego masę kajmakową - wszystko mieszamy na najniższych obrotach miksera. Gotowy krem wstawiamy na 30 minut do lodówki a następnie dekorujemy nim wcześniej przygotowane, wystudzone babeczki.
Babeczki udekorowane kremem wstawiamy do lodówki żeby chwilkę odpoczęły :)
Robią wrażenie. ;) Musza być przepyszne. ;D
OdpowiedzUsuńDzięki :)
OdpowiedzUsuńsą piękne! :) i na pewno pyszne :)
OdpowiedzUsuńja nigdy nie mogę się oprzeć, by nie przekroić babeczki zaraz po upieczeniu ;D
OdpowiedzUsuńWyglądają pięknie! Jestem pewna, że tak samo dobrze smakują, jak wyglądają :)
OdpowiedzUsuńChyba się zakochałam... W tych babeczkach! :)
OdpowiedzUsuń