niedziela, 23 grudnia 2012

Keks


Moi Drodzy, przede wszystkim chciałabym życzyć Wam spokojnych świąt oraz, jak na kulinarny blog przystało, wielu udanych wypieków stworzonych z myślą o radości bliskich. Wiem, że jest już za późno na tworzenie świątecznych ciast, ale.. kto powiedział, że keks można jeść tylko w święta? :)


Składniki:

250g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia + 1 łyżeczka sody
200g kandyzowanych owoców
100g rodzynków (namaczanych przez noc w wodzie lub rumie)
250g margaryny
150g cukru pudru
4 jajka


Sposób przygotowania:

Bakalie obtaczamy w mące (u mnie mimo wszystko postanowiły wylądować na dnie, ale to nie wpłynęło na walory smakowe ciasta :) Margarynę miksujemy na puch, dodajemy cukier a następnie po jednym jajku. Teraz powoli dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą. Na koniec dodajemy bakalie i wszystko dokładnie mieszamy - najlepiej łyżką. Całość przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180stopni na około 1 godzinę. Pieczemy do tzw. suchego patyczka.

Gotowe wystudzone ciasto dekorujemy np. lukrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz