środa, 20 czerwca 2012

Makaron z sosem jagodowym


Wiem, wiem, wiem... :) Zaraz powiecie, że "co to za przepis" ale muszę się pochwalić, że od kilku dni cierpliwie zbieram jagody. W tym roku jest ich wyjątkowo dużo, więc nie można zmarnować ani jednej. W weekend zrobię z nich coś bardziej pracochłonnego, a na razie prosty przepis na obiad idealny na leniwy letni dzień. :)


Składniki (na jedną porcję):

2. garści ulubionego makaronu
trochę soli
pół szklanki jagód
pół szklanki kwaśnej śmietany
3 łyżeczki cukru


Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy z dodatkiem soli (według przepisu na opakowaniu). Po ugotowaniu odcedzamy.
Jagody myjemy, osuszamy, rozgniatamy nieco widelcem a następnie zalewamy śmietaną, dodajemy cukier i mieszamy. 
Makaron wykładamy na talerz, zalewamy jagodami ze śmietaną, mieszamy i gotowe :)

3 komentarze:

  1. oj co to za przepis?? a właśnie ja uwielbiam takie przepisy, w prostocie siła:) taki obiad przypomina mi czasy dzieciństwa. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo dobry przepis właśnie:) w kuchni prostota jest wskazana:D

    OdpowiedzUsuń
  3. cieszę się, że myślimy podobnie :) pozdrawiam Was :)

    OdpowiedzUsuń