Składniki na krem:
0,5 litr mleka
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżki mąki pszennej
1,5 szklanki płatków migdałowych
1,5 szklanki wiórków kokosowych
100 g białej czekolady
200 g masła
2 paczki słonych krakersów
Dodatkowo - wiórki kokosowe i płatki migdalowe do dekoracji
Sposób przygotowania:
Odlewamy 1/2 szklanki mleka, do której dodajemy mąkę ziemniaczaną i pszenną - dokładnie mieszamy całość. Pozostałe mleko podgrzewamy z cukrem, kiedy zacznie się gotować wlewamy mleko z mąką - energicznie mieszamy do momentu zgęstnienia budyniu a następnie zdejmujemy z ognia i studzimy (najlepiej cały czas mieszając lub przykrywając folią spożywczą tak żeby folia dotykała masy).
W osobnym naczyniu ucieramy masło, do którego dodajemy wystudzony budyń. Kiedy już dokładnie połączymy ze sobą składniki, naszą masę dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy wiórki kokosowe - dokładnie mieszamy, do drugiej - płatki kokosowe, kolejną zostawiamy bez dodatków.
Do dzieła! :)
oooo coś dla mnie :D
OdpowiedzUsuńkurcze, i teraz nie mogę powiedzieć że nie robię ciast bo nie mam piekarnika..
zdecydowanie, wymówki już się skończyły :P
UsuńMoja babcia takie robi! połączenie słodko- słone jest genialne !
OdpowiedzUsuńBabcie wiedzą co dobre :)
Usuń