środa, 10 października 2012

Tort White chocolate mocha



Tym razem przedstawiam Wam tort przygotowany z okazji moich urodzin :) Uwielbiam połączenie kawy, dużej ilości mleka i białej czekolady dlatego postanowiłam stworzyć tort, który będzie zawierał w sobie te trzy smaki. Udało się, bo wyszedł naprawdę smaczny. To ciacho jest idealne nie tylko ze względu na smak, ale i ze względu na czas przygotowania. :) Polecam.


Składniki na biszkopt:

6 jajek
1 szklanka mąki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka cukru

+ 18g kawy 3 w 1, 1/2 szklanki mocnej kawy


Sposób przygotowania:

Białka ubijamy na sztywno. W osobnym naczyniu ubijamy żółtka z cukrem - do momentu zmiany ich koloru na bardzo jasny żółty. Teraz delikatnie łączymy ze sobą białka z żółtkami, a następnie równie delikatnie dodajemy do nich mąkę przesianą z sodą - wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód) tortownicy o średnicy około 22 cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35 minut do tzw. suchego patyczka.

Wystudzony biszkopt kroimy na 3 blaty - nasączamy mocną kawą


Składniki na krem:

400g białej czekolady
500 ml śmietany 36%


Sposób przygotowania:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Śmietanę ubijamy a następnie dodajemy - stopniowo - do niej wystudzoną czekoladę - wszystko dokładnie mieszamy. 

Krem dzielimy na 3 części. Przekładamy nim blaty ciasta oraz dekorujemy nasz tort. wierzch posypujemy 1 paczuszką kawy 3 w 1 - około 18 gramów, boki dekorujemy startą czekoladą deserową.

Wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. 

Gotowe :)


2 komentarze: