środa, 17 października 2012

Kinder delice



Inspiracją do stworzenia tego przepisu był oczywiście batonik o tej samej nazwie. Nie wiem czy wyczuwacie w nim lekki posmak alkoholu - ja wyczuwam :) dlatego do jednej z czekoladowych warstw dodałam troszkę rumu - niewiele, dlatego ciasto może być spokojnie spożywane nie tylko przez dorosłych.

Przepis dla wielbicieli mleka w proszku.


Składniki na biszkopt:

6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
3 czubate łyżeczki kakao
1 płaska łyżeczka sody

+ 1/2 szklanki mocnej herbaty do nasączenia ciasta


Sposób przygotowania:

Białka ubijamy na sztywno. W osobnym naczyniu ubijamy żółtka z cukrem. Następnie mieszamy zawartości obu naczyń i łączymy je z mąką przesianą z sodą i kakao. Wszystko dokładnie i delikatnie mieszamy.
Masę przekładamy do blachy (25x34cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.


Składniki na krem:

1,5 szklanki śmietany 30%
2 szklanki mleka w proszku 
2 łyżki cukru pudru


Sposób przygotowania:

Śmietanę ubijamy z cukrem, następnie dodajemy mleko w proszku - dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy.


Składniki na masę czekoladową:

150g gorzkiej czekolady dobrej jakości
1/2 szklanki śmietany 30%
6 łyżeczek rumu


Sposób przygotowania:

Czekoladę rozpuszczamy ze śmietaną w kąpieli wodnej. Dodajemy rum. Dokładnie mieszamy. Studzimy.


Czas na przekładanie :)
Wystudzony biszkopt dzielimy na 2 blaty, które nasączamy mocną herbatą. Na jeden z nich wykładamy krem i przykrywamy go drugim blatem. Górny blat ciasta pokrywamy masą czekoladową. Ciasto wstawiamy na 1 godzinę do lodówki. W tym czasie przygotowujemy polewę czekoladową.


Polewa czekoladowa:

100g czekolady deserowej rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Kiedy masa przestygnie pokrywamy nią ciasto (warstwa będzie bardzo cienka), które ponownie wstawiamy do lodówki. Tym razem, najlepiej na całą noc.

Gotowe :)


6 komentarzy:

  1. ja też tam wyczuwam coś ostrego, jakby alkohol ;) jeny piękne Ci to ciasto wyszło...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli nie jestem osamotniona w tych odczuciach :)

      Usuń
  2. Tak, zdecydowana nuta alkoholowa :-) Zgadzam się :-)
    Twoje ciacho wygląda obłędnie, na pewno jest lepsze od tego "kupnego" :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) cieszę się, że kolejna osoba zgadza się ze mną :)

      Usuń