czwartek, 12 kwietnia 2012

Babka ajerkoniakowa


    Mimo, że Wielkanoc już za Nami przedstawiam Wam przepis na babkę. Jest smaczna, niezwykle prosta w przygotowaniu a co najważniejsze zasmakuje nawet przeciwnikom babek i alkoholu w ciastach ;)

Przepis pochodzi ze strony: http://www.wielkiezarcie.com/recipe54474.html


Produkty:

5 jajek
1 szklanka oleju
1 szklanka ajerkoniaku
opakowanie proszku do pieczenia
1 szklanka cukru pudru
6 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
6 czubatych łyżek mąki pszennej



Sposób przygotowania:

Jajka utrzeć z cukrem pudrem.
Kiedy masa stanie się puszysta powoli dolewać ajerkoniak a następnie olej.
Do powstałej masy dodać przesianą mąkę ziemniaczaną oraz pszenną wraz z proszkiem do pieczenia.
Dużą formę do babki (średnica powyżej 25cm) wysmarować tłuszczem, wysypać mąką a następnie przelać do niej ciasto.
Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni (pamiętajcie, że jeżeli ciasto pieczecie w ciemnej formie piekarnik powinien być nagrzany do temperatury o około połowę niższej niż podana w przepisie).
Ciasto pieczemy do tzw. suchego patyczka - w przypadku mojego piecyka około 50 minut.

Jeżeli nie macie dużej formy zróbcie ciasto z połowy składników - babka rośnie w oczach ;)



Ostudzone ciasto możemy udekorować według własnych upodobań. W moim przypadku był to lukier z cukru pudru i ajerkoniaku oraz polewa kakaowa ;)

Powodzenia ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz