poniedziałek, 11 marca 2013

Cytrynowa babka ucierana



Nadchodzą święta Wielkiej Nocy (czy tylko ja mam wrażenie, że życie blogów kulinarnych toczy się wokół okazji? :) każdy oczywiście wie czego to czas - oczywiście bab i mazurków. Na moim blogu na pewno nie znajdziecie przepisu na to drugie - wiem, uznacie mnie za ignorantkę i przeciwnika tradycji, ale prawda jest taka, że za mazurkami nie przepadam - ale na babki, na pewno. Jako pierwsza pod mikser wchodzi ucierana babka cytrynowa. A zatem - do dzieła! :)


Składniki:

6 jaj
200g cukru pudru
250g masła
300g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z jednej dużej cytryny
3 łyżki śmietany


Sposób przygotowania:

Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy cukier puder. Masę łączymy z żółtkami (pojedynczo) oraz skórką z cytryny. Przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, partiami dodajemy do masy maślanej. Na koniec dodajemy śmietanę oraz pianę z białek - całość mieszamy szpatułką lub łyżką, ale NIE mikserem.

Formę do babki smarujemy margaryną i wlewamy do niej surowe ciasto. Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut. Wystudzone ciasto dekorujemy cukrem pudrem.




4 komentarze: