niedziela, 24 czerwca 2012

Jagodowy kisiel domowej roboty


Pora na kisiel. Niby nic takiego, ale kiedy mamy ochotę na coś słodkiego a nie mamy czasu ani siły na zrobienie czegoś bardziej skomplikowanego - kisiel jest idealny. Robi się go szybko a co najważniejsze nie ma w nich chemii, barwników ani nadmiernej ilości cukru. Kto jeszcze nie robił go sam tylko z torebki - teraz może wypróbować ten przepis. :)


Składniki (na jedną większą lub dwie mniejsze porcje):

1/2 szklanki jagód
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
szklanka wody


Sposób przygotowania:

Jagody rozgniatamy widelcem. Dodajemy cukier, mąkę, zalewamy wodą, mieszamy. Teraz całość wlewamy do garnuszka, podgrzewamy cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia kiedy nasz kisiel zacznie gęstnieć. Jeszcze przez chwilę mieszamy. Gotowe :)

2 komentarze:

  1. Świetne są takie domowe kisiele, te sklepowe się nie umywają nie tylko pod względem składu, ale też smaku ;D muszę koniecznie spróbować jagodowego ;)

    OdpowiedzUsuń