niedziela, 16 grudnia 2012
Strucla makowa
Idą święta - czas makowych słodkości. Ten składnik szczególnie istotny jest właśnie w święta Bożego Narodzenia, bo ma przynieść gospodarstwu domowemu dostatek. Podobno niegdyś wierzono, że jego brak - podczas wieczerzy - może ściągnąć nieszczęście. Nie możemy sobie na to pozwolić :) A zatem jeżeli jeszcze nie wiecie jakie ciasto z makiem upiec - oto moja propozycja.
Składniki na ciasto:
50 g świeżych drożdży
1/2 szklanki mleka
15 dag cukru
10 dag masła
1/2 kg mąki pszennej
szczypta soli
3 żółtka
Sposób przygotowania:
Mleko podgrzewamy - musi być troszkę cieplejsze niż letnie. Drożdże rozdrabniamy, dosypujemy do nich łyżkę cukru i zalewamy całość łyżką mleka. Dokładnie mieszamy a następnie odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce i czekamy aż podwoi swoją objętość. Po wyrośnięciu łączymy ze sobą drożdże, żółtka, mąkę, masło i sól. Całość zalewamy pozostałą częścią ciepłego mleka. Ciasto dokładnie wyrabiamy przez około 10 minut, a następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Składniki na masę makową:
250 g maku
150 g cukru
50 g rodzynek
50 g migdałów
50 g pokrojonych orzechów włoskich
1/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
około 1 kropli zapachu migdałowego
2 białka
Sposób przygotowania:
Mak zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na godzinę - po tym czasie odcedzamy i mielimy przynajmniej 2 razy. Następnie łączymy go z cukrem oraz skórką pomarańczową i przekładamy do garnka. Całość podgrzewamy przez chwilę. Zdejmujemy z ognia. Następnie dodajemy pozostałe bakalie, zapach i delikatnie mieszamy z ubitym białkiem.
Wyrośnięte surowe ciasto wykładamy na blat. Podsypujemy delikatnie mąką i rozwałkowujemy. Teraz na ciasto wykładamy masę makową i zwijamy całość. Ciasto wkładamy do tzw. keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i wstawiamy do niego nasz makowiec. Pieczemy go około 30 minut do tzw. suchego patyczka.
Gotowe ciasto możemy udekorować np. lukrem i bakaliami :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Przepysznie wyglądająca!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńbardzo ładnie ozdobiona.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
OdpowiedzUsuń