niedziela, 16 grudnia 2012

Strucla makowa


Idą święta - czas makowych słodkości. Ten składnik szczególnie istotny jest właśnie w święta Bożego Narodzenia, bo ma przynieść gospodarstwu domowemu dostatek. Podobno niegdyś wierzono, że jego brak - podczas wieczerzy - może ściągnąć nieszczęście. Nie możemy sobie na to pozwolić :) A zatem jeżeli jeszcze nie wiecie jakie ciasto z makiem upiec - oto moja propozycja.


Składniki na ciasto:

50 g świeżych drożdży
1/2 szklanki mleka
15 dag cukru
10 dag masła
1/2 kg mąki pszennej 
szczypta soli
3 żółtka


Sposób przygotowania: 

Mleko podgrzewamy - musi być troszkę cieplejsze niż letnie. Drożdże rozdrabniamy, dosypujemy do nich łyżkę cukru i zalewamy całość łyżką mleka. Dokładnie mieszamy a następnie odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce i czekamy aż podwoi swoją objętość. Po wyrośnięciu łączymy ze sobą drożdże, żółtka, mąkę, masło i sól. Całość zalewamy pozostałą częścią ciepłego mleka. Ciasto dokładnie wyrabiamy przez około 10 minut, a następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.



Składniki na masę makową:

250 g maku
150 g cukru
50 g rodzynek
50 g migdałów
50 g pokrojonych orzechów włoskich
1/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
około 1 kropli zapachu migdałowego
2 białka


Sposób przygotowania:

Mak zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na godzinę - po tym czasie odcedzamy i mielimy przynajmniej 2 razy. Następnie łączymy go z cukrem oraz skórką pomarańczową i przekładamy do garnka. Całość podgrzewamy przez chwilę. Zdejmujemy z ognia. Następnie dodajemy pozostałe bakalie, zapach i delikatnie mieszamy z ubitym białkiem.

Wyrośnięte surowe ciasto wykładamy na blat. Podsypujemy delikatnie mąką i rozwałkowujemy. Teraz na ciasto wykładamy masę makową i zwijamy całość. Ciasto wkładamy do tzw. keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i wstawiamy do niego nasz makowiec. Pieczemy go około 30 minut do tzw. suchego patyczka.

Gotowe ciasto możemy udekorować np. lukrem i bakaliami :)


4 komentarze: