niedziela, 4 listopada 2012
Muffinki piernikowe z lukrem
Przygotowałam dla Was kolejny przepis inspirowany nadchodzącymi świętami. Te muffinki smakiem przypominają popularne pierniczki z marmoladą. Kto nie wyobraża sobie świąt Bożego Narodzenia bez pierników, musi koniecznie zrobić je w domu. Na pewno Wam zasmakują :)
Oryginalny przepis pochodzi z tej strony. :)
Składniki:
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki brązowego cukru
3 łyżki naturalnego kakao dobrej jakości
2 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 duże jajka
2 łyżki oleju
3/4 szklanki mleka
1/2 szklanki kwaśnych powideł (u mnie mirabelkowe ale mogą być również np. śliwkowe)
Sposób przygotowania:
Do miski przesiewamy mąkę, kakao, przyprawę do piernika oraz sodę. Dodajemy cukier i dokładnie mieszamy całość. W osobnym naczyniu łączymy wszystkie mokre składniki a następnie łączymy ze sobą zawartości oby naczyń.
Blachę do muffinów wykładamy papilotkami, które napełniamy - do 3/4 wysokości - ciastem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut (pieczemy do tzw. suchego patyczka)
Składniki na lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
1/4 szklanki wrzątku
Sposób przygotowania:
Cukier zalewamy wrzątkiem a następnie "rozgniatamy" łyżką. Gęstość lukru regulujemy dosypując cukier lub dolewając wodę :)
+ kilka łyżek powideł np. śliwkowych
W wystudzonych muffinkach wykrawamy dziurkę (głębokość mniej więcej do połowy babeczki), którą napełniamy powidłami a następnie wierzch babeczki polewamy lukrem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Mam już wprawdzie sprawdzony przepis na piernikowe muffinki, ale Twój wydaje się równie ciekawy, więc może wykorzystam go przy okazji :)
OdpowiedzUsuńOczywiście polecam :)
OdpowiedzUsuńświetne muffinki ,światecznie - o tak <3
OdpowiedzUsuń