niedziela, 28 października 2012

Bakaliowe chmurki


Lubię desery, które nie wymagają wiele zachodu - wystarczy, że połączymy kilka składników i gotowe. A kiedy przy tym cały dom pachnie czekoladą... :) Tak właśnie wygląda przygotowanie bakaliowych chmurek. Jedyny ich minus to samo ich formowanie - niecierpliwi mogą zjeść wszystko przed nadaniem im jakiegokolwiek kształtu :) Tak czy inaczej... polecam :)


Składniki na około 16 ciasteczek:

250 g białej czekolady
200 g czekolady deserowej
100 g pokruszonych herbatników
1/2 szklanki rodzynków namoczonych w rumie*
1/2 szklanki rozdrobnionych orzechów laskowych


*namaczamy je całą noc w roztworze 1/4 szklanki ciepłej wody + 1/4 szklanki rumu

Sposób przygotowania:

Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Kiedy będzie już gotowa dosypujemy do niej rodzynki, orzechy i herbatniki - całość dokładnie mieszamy. Z masy formujemy kulki (lub coś zupełnie pozbawionego kształtu - ważne żeby stanowiło zbitą całość :), które następnie wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Gotowe ciasteczka wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. W tym czasie rozpuszczamy czekoladę deserową, którą następnie dekorujemy nasze chmurki. 



Gotowe ciasteczka wstawiamy - najlepiej na całą noc - do lodówki.



2 komentarze:

  1. Fakt, sama sie zastanawiam, czy nie zjadałbym wszsytkich składników, przed uformowaniem takich pysznych chmurek ;)

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł!
    Zapraszam do siebie. :)

    OdpowiedzUsuń