niedziela, 9 września 2012

Muffiny śniadaniowe


To fakt... Ostatnio mam fioła na punkcie muffinów. Pewnie dlatego, że są szybkie w przygotowaniu, można zrobić je z czym tylko się chce, a do tego nie trzeba ich kroić czyli "take & go" :) Tym razem zainspirowana przepisem z jednej z kulinarnych gazet postanowiłam zrobić tę nieco zdrowszą odmianę muffinów z płatkami owsianymi, suszoną żurawiną i suszonymi bananami. Jestem nimi zachwycona i mam nadzieję, że Wam również zasmakują :)


Składniki:

1 czubata szklanka płatków owsianych
6 łyżek pokrojonych suszonych bananów
3/4 szklanki suszonej żurawiny
1 szklanka mąki
1/2 szklanki brązowego cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1/3 szklanki rozpuszczonego masła
szklanka jogurtu naturalnego


Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy cukier oraz suszone owoce i płatki owsiane - dokładnie mieszamy. W osobnym naczyniu łączymy wszystkie mokre składniki a następnie mieszamy ze sobą zawartości obu naczyń.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę do muffinów wykładamy papilotkami, które napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 25 minut do tzw. suchego patyczka.

Prawda, że szybko? :)


3 komentarze: