Dzisiaj pora na Caramel brownie tower - dość ciężkie, niezwykle słodkie ale przepyszne ciasto. Idealne do kawy. Muszę przyznać, że dzięki niemu spędziłam duuużo czasu w kuchni, ale opłacało się. Ach i wybaczcie mi tę zniewagę w postaci sody dodanej do brownie... Jednak moje lenistwo nie pozwoliło mi piec trzeć blatów ciasta - osobno :)
Składniki na ciasto:
200 g czekolady deserowej
200 g masła
1/2 szklanki brązowego cukru
3 jajka
165 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody
Sposób przygotowania:
Masło rozpuszczamy, dodajemy połamaną czekoladę - mieszamy do momentu jej rozpuszczenia. Płynną czekoladę zdejmujemy z ognia, studzimy. W misce mieszamy jajka z cukrem następnie dodajemy przesianą z sodą mąkę. Całość dokładnie mieszamy, na koniec całość łączymy z czekoladą.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Tortownicę o średnicy około 22cm wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód) a następnie wypełniamy naszym ciastem. Wygładzamy wierzch i wstawiamy do piekarnika na około 30 minut.
Upieczone ciasto studzimy, a następnie kroimy na 3 blaty.
Składniki na krem orzechowy:
1 szklanka uprażonych, rozdrobnionych orzeszków ziemnych
1/2 szklanki cukru pudru
budyń śmietankowy/ waniliowy
1,5 szklanki mleka
110 g margaryny
Sposób przygotowania:
Budyń przygotowujemy według przepisu na opakowaniu (zamiast 500 ml mleka, robimy go z 1,5 szklanki mleka). Margarynę ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy do masy wystudzony budyń - stopniowo. Nadal ucieramy. Kiedy krem będzie gotowy dodajemy pół szklanki orzechów - delikatnie mieszamy całość.
Składniki na karmel:
2 szklanki cukru
3/4 szklanki śmietany 36%
1/4 kostki masła
Sposób przygotowania:
Cukier rozpuszczamy z masłem - cały czas mieszamy. Kiedy będzie już płynny dolewamy śmietanę - robimy to bardzo ostrożnie. Przez chwilę gotujemy - gotowy karmel zdejmujemy z ognia. Nieco studzimy.
Na pierwszy blat wykładamy 3/4 kremu - przykrywamy drugim blatem, na który wylewamy karmel - zostawiamy około 2 łyżek do dekoracji ciasta. Na ciasto wykładamy trzeci blat, który dekorujemy pozostałym kremem, orzechami i karmelem. Wstawiamy do lodówki - dajemy odpocząć ciastu i sobie :)
Wspaniały wypiek, te warstwy wyglądają fenomenalnie. Warto poświecić obiad za choć kawałeczek tego brownie:)
OdpowiedzUsuńBrownie i carmel? To musi być niesamowicie słodkie ;p.
OdpowiedzUsuńRewelacyjna wieża, wygląda baaardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńprzepyszny idealny wypiek , świetny przepis ;)
OdpowiedzUsuńZapisuję przepis, koniecznie muszę zrobić, taaaak apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń