Niedzielne popołudnie przyniosło mi wspomnienie dzieciństwa. To wspomnienie to smak smażonych jabłek z cynamonem i oczywiście kruszonka. Takiego ciasta na pewno nie znajdziecie w cukierni ;) Jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu a co najważniejsze jest niezwykle smaczna.
Składniki na "kruche" ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany
0,5 szklanki cukru
0,5 kostki margaryny (ok. 175g)
2 jajka
2 jajka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Sposób przygotowania:
Podane powyżej składniki zagnieść a następnie wyłożyć na blachę - będzie to nieco męczące zadanie ale na pewno Wam się uda.
Nie chcę pisać o wkładaniu tego ciasta najpierw do zamrażalnika ponieważ... przyznaję - nigdy nie miałam ochoty czekać aż tak długo ;) i z tego powodu nie zapewnię Was że ciasto będzie się świetnie ścierać ale... Może Wy spróbujecie i napiszecie jak Wam poszło? ;)
Składniki na masę jabłkową:
2 kg winnych jabłek
1 opakowanie cynamonu
2 szklanki cukru
0,5 szklanki kaszy manny
1/4 szklanki wody
Sposób przygotowania:
Jabłka obrać i pokroić na cząstki. Do garnka wlać wodę, dodać pokrojone jabłka. Wsypać cukier i cynamon. Kiedy jabłka zmiękną dosypać kaszę mannę (zagęści ona masę - po upieczeniu ciasto nie będzie się rozpadać) chwilę pogotować. Gorące jabłka wylać na ciasto.
Składniki na kruszonkę:
0,5 paczki margaryny
0,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
Sposób przygotowania:
Składniki połączyć ze sobą. Rozetrzeć je w dłoniach tak aby powstały okruszki ;) a następnie wysypać równomiernie na jabłka. Gdyby okazało się że kruszonka nadal jest zbyt "klejąca się" dodajcie więcej mąki.
Ciasto piec przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Kiedy kruszonka nieco się zezłoci możemy sprawdzić ciasto patyczkiem.