niedziela, 30 grudnia 2012

Babeczki z kremem kajmakowym



Do Sylwestra zostało już niewiele czasu, ale te babeczki na pewno zdążycie jeszcze przygotować. Ostatnio doceniłam ich wartość szczególnie z tego powodu, że są idealnym rozwiązaniem imprezowym - ładnie się prezentują, a poza tym... kto miałby czas na krojenie ciasta? :) Dlatego jeżeli nie mieliście pomysłu co przygotować na deser - już go macie.


Składniki na około 12 babeczek:

110g masła
pół szklanki cukru
2 jajka
170g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
55ml mleka
55ml śmietany kremówki

Sposób przygotowania:


Mąkę i proszek do pieczenia - przesiewamy.
Ucieramy masło, kiedy będzie już puszyste dodajemy cukier - nadal ucieramy masę. Stopniowo dodajemy jajka. Kiedy masa będzie dokładnie wymieszana dodajemy wcześniej przesiane suche składniki, a następnie mleko i śmietanę - wszystko mieszamy drewnianą łyżką lub szpatułką.
Ciasto jest dość gęste dlatego po przełożeniu go do papilotek (ok. 3/4 wysokości) musimy je nieco wyrównać.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Babeczki pieczemy 20 -25 minut do tzw. suchego patyczka.


Składniki na krem:

1/2 puszki mleka skondensowanego
250g serka mascarpone
60ml szklanki śmietany kremówki 


Sposób przygotowania:

Puszkę z mlekiem wstawiamy do garnka z wodą - gotujemy około 3 godzin (najlepiej zrobić to dzień wcześniej - nie będziemy musieli denerwować się że kajmak zbyt wolno stygnie :) 

Serek ubijamy ze śmietaną a następnie stopniowo dodajemy niego masę kajmakową - wszystko mieszamy na najniższych obrotach miksera. Gotowy krem wstawiamy na 30 minut do lodówki a następnie dekorujemy nim wcześniej przygotowane, wystudzone babeczki. 

Babeczki udekorowane kremem wstawiamy do lodówki żeby chwilkę odpoczęły :)






6 komentarzy:

  1. Robią wrażenie. ;) Musza być przepyszne. ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. są piękne! :) i na pewno pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja nigdy nie mogę się oprzeć, by nie przekroić babeczki zaraz po upieczeniu ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają pięknie! Jestem pewna, że tak samo dobrze smakują, jak wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chyba się zakochałam... W tych babeczkach! :)

    OdpowiedzUsuń