niedziela, 23 września 2012

Sernik z rosą


Czy Wy też jesienią macie ochotę na nieco cięższe desery? Zawsze kiedy przychodzą chłodne dni lubię takie właśnie słodkości jak ten sernik. Chyba nie ma osoby, która by go nie znała. Jest pyszny, tradycyjny - wręcz babciny :), łatwy w przygotowaniu i co ważne na jego przygotowanie nie potrzebujemy wolnego dnia w pracy :) 

Spód został wykonany według tego przepisu.


Składniki na masę serową:

1 kg twarogu (zmielonego przynajmniej 2 razy)
6 żółtek
2 białka
1,5 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki oleju
2 opakowania budyniu (proszek)
2 szklanki mleka

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej


Sposób przygotowania:

Żółtka ubijamy z cukrem, kiedy podwoją swoją objętość, stopniowo wlewamy olej. Następnie dodajemy twaróg - dalej mieszamy. Teraz czas na budyń i mleko. W osobnym naczyniu ubijamy białka, które bardzo delikatnie, dodajemy do masy na samym końcu. 

Masa serowa jest bardzo rzadka.

Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia a na nie wylewamy masę serową. Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 minut.


Składniki na "bezę":

4 białka
1/2 szklanki cukru pudru


Sposób przygotowania:

Białka ubijamy z cukrem pudrem. Po około 45 minutach pieczenia ciasta wyjmujemy je z piekarnika i przykrywamy je masą z białek. Ciasto pieczemy jeszcze przez około 15 minut.


4 komentarze:

  1. serniczek wygląda idealnie ,ten z rosą to dla mnie nowość tzn. nigdy nie robiłam ;) może wypróbuję twój przepis ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie czekam na relację z pola bitwy :)

      Usuń