poniedziałek, 2 lipca 2012

Ciasto z kaszą manną i herbatnikami


Kolejne ciasto bez pieczenia. Niektórzy nazywają je "Stefanką" inni po prostu ciastem z kaszą manną. Wiem jedno - potrafi przekonać do kaszy manny nawet największych jej przeciwników :) Smakuje nie tylko dzieciom. Może być świetnym pomysłem na drugie śniadanie (pod warunkiem, że ograniczymy nieco ilość dodanego do niego cukru). Ja jestem nim zachwycona od pierwszego kęsa :)


Składniki:

około 60 herbatników
1 litr mleka
3 - 4 łyżki dobrej jakości kakao
margaryna lub masło (250g)
tabliczka białej czekolady
2 tabliczki czekolady deserowej
1 szklanka cukru


Sposób przygotowania masy kakaowej:

1/2 litra mleka wlewamy do garnka, dodajemy kakao, pół szklanki cukru i 125g masła. Kiedy mleko jest już dobrze ciepłe powoli wsypujemy pół szklanki kaszy manny - cały czas mieszając, do momentu aż masa zacznie gęstnieć (jeżeli boicie się, że nie zrobicie tego dokładnie i zrobią się Wam "kluski" możecie odlać sobie około szklanki zimnego mleka, wymieszać je z kaszą i dopiero powoli wlewać do ciepłego mleka w garnku).

W blasze do pieczenia układamy warstwę herbatników (jeden obok drugiego - powinny do siebie przylegać), na którą wykładamy naszą masę kakaową, na niej układamy kolejną warstwę herbatników.


Sposób przygotowania masy z białą czekoladą:

Do garnka wlewamy 1/2 litra mleka, dodajemy 125g masła, pół szklanki cukru i połamaną tabliczkę białej czekolady. Kiedy mleko będzie ciepłe dodajemy kaszę mannę, cały czas mieszając - postępujemy jak w przypadku masy kakaowej.

Gęstniejącą masę wykładamy na blachę z masą kakaową i również przykrywamy ją warstwą herbatników.

Czekoladę deserową rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią nasze ciasto. Następnie wkładamy je do lodówki na około godzinę (ale najlepsze jest następnego dnia. :)


2 komentarze: