Inspiracją do stworzenia tego przepisu był oczywiście batonik o tej samej nazwie. Nie wiem czy wyczuwacie w nim lekki posmak alkoholu - ja wyczuwam :) dlatego do jednej z czekoladowych warstw dodałam troszkę rumu - niewiele, dlatego ciasto może być spokojnie spożywane nie tylko przez dorosłych.
Przepis dla wielbicieli mleka w proszku.
Składniki na biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
3 czubate łyżeczki kakao
1 płaska łyżeczka sody
+ 1/2 szklanki mocnej herbaty do nasączenia ciasta
Sposób przygotowania:
Białka ubijamy na sztywno. W osobnym naczyniu ubijamy żółtka z cukrem. Następnie mieszamy zawartości obu naczyń i łączymy je z mąką przesianą z sodą i kakao. Wszystko dokładnie i delikatnie mieszamy.
Masę przekładamy do blachy (25x34cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.
Składniki na krem:
1,5 szklanki śmietany 30%
2 szklanki mleka w proszku
2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
Śmietanę ubijamy z cukrem, następnie dodajemy mleko w proszku - dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
Składniki na masę czekoladową:
150g gorzkiej czekolady dobrej jakości
1/2 szklanki śmietany 30%
6 łyżeczek rumu
Sposób przygotowania:
Czekoladę rozpuszczamy ze śmietaną w kąpieli wodnej. Dodajemy rum. Dokładnie mieszamy. Studzimy.
Czas na przekładanie :)
Wystudzony biszkopt dzielimy na 2 blaty, które nasączamy mocną herbatą. Na jeden z nich wykładamy krem i przykrywamy go drugim blatem. Górny blat ciasta pokrywamy masą czekoladową. Ciasto wstawiamy na 1 godzinę do lodówki. W tym czasie przygotowujemy polewę czekoladową.
Polewa czekoladowa:
100g czekolady deserowej rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Kiedy masa przestygnie pokrywamy nią ciasto (warstwa będzie bardzo cienka), które ponownie wstawiamy do lodówki. Tym razem, najlepiej na całą noc.
Gotowe :)
Wygląda OBŁĘDNIE!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńja też tam wyczuwam coś ostrego, jakby alkohol ;) jeny piękne Ci to ciasto wyszło...
OdpowiedzUsuńCzyli nie jestem osamotniona w tych odczuciach :)
UsuńTak, zdecydowana nuta alkoholowa :-) Zgadzam się :-)
OdpowiedzUsuńTwoje ciacho wygląda obłędnie, na pewno jest lepsze od tego "kupnego" :-)
Pozdrawiam serdecznie!
Basia
Dziękuję :) cieszę się, że kolejna osoba zgadza się ze mną :)
Usuń