W sezonie jagodowym grzechem byłoby niezrobienie przynajmniej jednego ciasta z tymi owocami. To ciasto jest jednym z moich ulubionych. Wyjątkowego smaku nadaje mu dodanie budyniu w trakcie ucierania. Piekłam je wiele razy i za każdym razem było tak samo smaczne. Świetnie smakuje także z innymi sezonowymi owocami - wiśniami czy truskawkami.
Składniki na ciasto:
250g masła lub margaryny
300g cukru
budyń o smaku waniliowym (proszek)
5 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2,5 szklanki mąki pszennej
3 łyżki gęstej śmietany
około 300g jagód
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Sposób przygotowania:
Na początku ucieramy masło z cukrem. Kiedy już uzyskamy gładką masę dodajemy stopniowo po jednym jajku oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i budyniem - nadal ucieramy.Na koniec dodajemy śmietanę. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wygładzamy - jest dosyć gęste. Teraz posypujemy umytymi i osuszonymi jagodami.
Składniki na bezę:
4 białka jajek
200g cukru
Sposób przygotowania:
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier i jeszcze przez chwilę ubijamy. Pianę wylewamy na posypane owocami ciasto.
Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Pieczemy około 40 - 50 minut do tzw. suchego patyczka.
Ale pyszne! Przepis zapisany do zrobienia;)
OdpowiedzUsuńNapisz czy Ci smakowało, kiedy już je zrobisz :)
UsuńIle bym dała za taki kawałek ciasta z jagodami :). Nasze ulubione to ciasto drożdzowe z kruszonką i jagodami... :D
OdpowiedzUsuńWłaśnie... taki drożdżowiec też za mną chodzi :)
Usuń