sobota, 30 czerwca 2012

Rolada z wafli tortowych


Upały zdecydowanie nie nastrajają do pieczenia ciast, ale dzięki Bogu ktoś kiedyś wymyślił słodkości bez pieczenia i spędzania wielu godzin w kuchni. Dzisiaj przygotowałam właśnie taki deser (fakt - nie obędzie się bez stania przy kuchence, ale tylko przez chwilę :) Przepis polecam szczególnie osobom, które uwielbiają blok czekoladowy. :)


Składniki:

1 paczka suchych wafli tortowych (235g)
około 16 herbatników
galaretka cytrynowa
margaryna (250g)
1/2 szklanki cukru
3 łyżki kakao


Sposób przygotowania:

Margarynę rozpuszczamy w garnku razem z cukrem i kakao. 
2 całe wafle przykrywamy mokrą ściereczką (układamy jeden obok drugiego, namaczamy je do momentu aż będzie można zwinąć je w rulon niczym kartkę papieru) pozostałe kruszymy i dodajemy do rozpuszczonej margaryny. Teraz do masy dodajemy pokruszone herbatniki a następnie zalewamy galaretką rozpuszczoną w 3/4 szklanki gorącej wody. Dokładnie mieszamy.

Masę wykładamy na wcześniej przygotowane, namoczone wafle. Zwijamy w rulon jak roladę. 

Jeżeli uznacie, że masa jest zbyt rzadka - jej gęstość możecie wyregulować dodaniem dodatkowej porcji herbatników lub suchych wafli.

Nasze ciasto wkładamy do lodówki na około 1h - po tym czasie jest gotowe do podania. :)


4 komentarze:

  1. O! Ale świetna propozycja! I jak pięknie się prezentuje!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. rewelacja! podoba mi się, bardzo ;]

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacja, niebawem mam urodziny, ciekawa opcja na deser. :)
    A propos słodkości, to zapraszam do wzięcia udziału w moim piernikowym candy ;)

    OdpowiedzUsuń